De laatste ondergrondse champignonkwekerij van Vlaanderen

Nadat men in de 19e eeuw ontdekte dat je champignons ondergronds kan telen, zijn de grotchampignons uitgegroeid tot een heuse delicatesse. Niet alleen in Parijs vormde de ondergrondse champignonteelt een nieuwe vorm van ‘landbouwindustrie”, ook in de mergelstreek doken er al snel tal van ondergrondse champignonkwekerijen op in de leegstaande mergelgroeves. Halverwege de 19e eeuw vormde Riemst zelfs het epicenter van de Europese champignonteelt. Echter na de roosburgramp en de opkomst van nieuwe (bovengrondse) kweekmethodes kwam er langzaam een eind aan de ondergrondse champignonteelt. Enkele jaren geleden poste ik reeds een blogpost over de laatste ondergrondse champignonkwekerij in Wallonie. Nu is het tijd voor de laatste champignonkwekerij in Vlaanderen.

Champignonkweker Dirk Jackers runt zijn eigen biologische ondergrondse champignonkwekerij. Het verschil tussen de grotchampignon en de gewone champignon zit hem in de kastanjebruine kleur en natuurlijk ook in de smaak. Ondergronds groeien de champignons namelijk trager, maar dat resulteert wel in een betere smaak. Jammer genoeg kan ik er zelf niet over oordelen, het is zo een van de zaken die ik niet lust.

De kwekerij van Dirk is gevestigd in de Grotten van Kanne. Tijdens de rondleiding bij de Grotten van Kanne VZW bezoek je de kwekerij en krijg je de kans om ook een bakje grotchampignons te kopen. Daarnaast zijn de grotchampignons van Dirk ook verkrijgbaar bij Carrefour alsook enkele lokale speciaalzaken. Meer info vind je op de website die ik voor Dirk gemaakt heb: https://www.grotchampignon.be

 

Leave a comment