Lentewandeling Eben-Emael, de groene vallei

In de vallei van de Jeker bevind zich de deelgemeente Eben-Emael, bekend omwille van het grote Fort Eben-Emael. De dorpen Eben en Emael behoorden in een ver verleden nog tot Limburg, nu worden ze gescheiden door de taalgrens met de gemeente Riemst. Vanaf de Moulin de Broukay kan je kiezen uit 3 wandelingen van respectievelijk 4.3km , 9.7km  en 14km. Ik koos voor de korte groene wandelroute van 4km. Je kan deze wandeling in 2 richtingen maken, persoonlijk adviseer ik om via de toren van Eben Ezer omhoog te lopen tot op het plateau en vervolgens langs de Jeker weer terug te keren.

Startplaats van de wandelingen: Chemin du Broukay 8, 4690 Bassenge
Meer info en wandelroutes: https://www.wandeleninlimburg.be/nl/wandelroutes/3378210/

In de Jekervallei wordt al eeuwenlang kalksteen (mergel) en silex (vuursteen) ontgonnen.  De toren van Eben-Ezer is dan ook volledig vervaardigd uit silex die in de omgeving werd ontgonnen. Binnenin de toren kan je het silex-museum bezoeken en het bijzondere verhaal ontdekken van Rober Garcet, die eigenhandig deze toren gebouwd heeft als een monument voor de vrede en protest tegen de oorlog.

Tour d’Eben-Ezer
Tour d’Eben-Ezer
Tour d’Eben-Ezer

Vanaf de Toren van Eben-Ezer heb je een prachtig uitzicht richting Eben. Echter wanneer je verder over het plateau richting Zichen wandelt zie je diverse littekens in het landschap alsook lanschapsverstorende elementen. Zo heeft de gemeente Bassenge desondanks het nodige protest recent toch een windmolenpark met 9 giga windturbines aangelegd vlakbij de grens met Riemst. Bij de aanleg ervan is er een onderandere een dassenburcht afgegraven, welke verdere gevolgen dit heeft voor de natuur zal de toekomst uitwijzen.

Landschap richting Eben
Zicht op de kerk van Eben
Littekens in het landschap. Op de voorgrond de CBR Romontsbos groeve, op de achtergrond de “Observant”; de puinberg van de voormalige ENCI groeve in Maastricht.
Zicht op de Jekervallei richting Loën
Zicht op de kerk van Zichen
Giga windturbines in het omstreden windmolenpark van Bassenge, vlak op de grens met Zichen (Riemst)

Richting Wonck verlaat je het plateau via de holle weg die door het kalksteenpakket loopt. Door jarenlange erosie gecombineerd met intensief gebruik ontstaan dit soort holle wegen in het landschap als een wisselwerking tussen mens en natuur. Ze vormen vaak een belangrijk eco-systeem voor diverse planten, insecten en ook zoogdieren.

Holle weg naar Wonck
Holle weg door het kalksteenpakket

 

Voormalige Silex-groeve langs de holle weg
Wandelpad langs de Jeker

Leave a comment