48u in Thessaloniki

Thessaloniki

Griekenland

Thessaloniki, de op één na grootste stad in Griekenland, is een bruisende studentenstad met een rijke geschiedenis. Met z'n 320.000 inwoners in de binnenstad en meer dan 800.000 inwoners in het stedelijke gebied, vormt deze Griekse kuststad een ware metropool.

Omdat we tijdens onze reis naar Jordanië geen directe vlucht konden boeken, besloten we een tussenstop van 48u in Thessaloniki te maken alvorens weer naar huis te reizen. Behalve het feit dat we nooit in Griekenland geweest waren en behalve dat de stad gelegen is langs de Egeïsche Zee wisten we ook helemaal niets over Thessaloniki.

Het eerste wat ons opviel is de staat van het openbaar vervoer. Niet alleen de bussen, maar het hele betaalsysteem is ernstig verouderd en alles behalve handig. Na een week reizen door een Arabisch land, viel het ons meteen op hoeveel schaars geklede vrouwen er op zaterdagavond over straat liepen. Thessaloniki schijnt een studentenstad te zijn met een bruisend nachtleven, waarin er zich enkele duidelijke sub-culturen hebben ontwikkeld.

Door het Griekse alfabet waan je jezelf in een compleet andere cultuur, terwijl de Mediterraanse sfeer alles behalve vreemd aanvoelt. De verstedelijking van Thessaloniki is er eentje waar wij Vlamingen alleen maar jaloers op kunnen zijn. Ook op culinair vlak zou onze bourgondische levensstijl hier verrijkt worden met de overheerlijke lamsbrochettes, gyros, souvlaki, tzatziki, enz. De gemiddelde Vlaming zou zich hier wel thuis voelen, mocht hij gewend raken de auto vaker thuis te laten en al eens bergop te wandelen.

Om ons 48u durende verblijf op te vullen zochten we naar enkele interessante bezienswaardigheden die de stad voor toeristen te bieden heeft, maar helaas vonden we die niet echt. Er zijn wel enkele historische, archeologische museau, maar aangezien we pas uit Jordanië kwamen, konden deze ons niet verleiden tot een bezoek. Wat valt er dan wel te zien in Thessaloniki? Wel er is de Boog van Galerius, de Witte Toren en nog een kunstwerk van paraplu's. De rest van de bezienswaardigheden vonden we, gezien ons korte verblijf, niet de moeite om te bezoeken. Het mooiste uitzicht heb je vanaf Eptapyrgio kasteel.

Desondanks de rijke geschiedenis zijn er bijzonder weinig échte bezienswaardigheden in de stad om toeristen te verleiden voor een citytrip naar Thessaloniki. In de zomermaanden kan het echter wel een aangename tussenstop vormen op doorreis.

Om eerlijk te zijn, zo héél boeiend vond ik Thessaloniki niet. Het is wel een leuke stad om gezien en ervaren te hebben, maar veel te zien en te doen is er niet echt. Onze zondagmiddag besteedden we dan maar met chillen langs de kade en een wandeling door de stad, voordat we naar de luchthaven moesten om onze vlucht naar België te halen.

Desondanks vond ik Thessaloniki wel een aangename stad. Ik ben er zeker van dat de sfeer alleen maar gezelliger is in de zomer. Maar tijdens een winters bezoek heb je het op 48u wel meer dan gezien.

Leave a comment