Zomers kampeertripje in de Hoge Venen

De Hoge Venen is een streek waar ik graag vertoef, ongeacht de tijd van het jaar. Het is hier natuurlijk altijd wel enkele graden kouder dan de rest van België, wat z’n voordelen biedt. Tijdens de zomer zijn de temperaturen hier net wat dragelijker, in de winter heb je hier het meeste kans op sneeuw. De regen die er tussendoor valt moet je er maar bijnemen, in ruil krijg je er een prachtig stuk natuur voor terug, waar je prachtig kan gaan wandelen.

 

Als je in deze regio gaat wandelen is het haast zonde om niet op zoek te gaan naar al dat lekkers wat de natuur te bieden heeft. Vanaf april tot juli vind je hier ontelbare bosbessen. In augustus en september kan je volop van de braambessen smullen. Wie goed zoekt zal hier tussen eind juni en eind augustus ook de lekkerste framboosjes vinden. Laatstgenoemde waren dan ook het doel van iedere wandeling die ik er maakte, samen met insecten en planten fotograferen.

Eind augustus staat het boerenwormkruid in bloei. De geelgekleurde bloemen, die wat doen denken aan kamille, zijn talloos in de streek aanwezig. Voor vele insecten is deze laatbloeier een bron van honing. Er zijn zelfs enkele insecten speciaal naar vernoemd zoals de boerenwormkruidblindwants en boerenwormkruidbij:

Ik was al enkele dagen aan het genieten van de natuur rondom Ovifat toen Samana met haar nieuwe busje op bezoek kwam.  We overnachtten op m’n favoriete plekje aan de rand van het natuurgebied, waar we ’s avonds nog een lange wandeling maakten in het donker. Met zo’n busje naast je moet je ’s ochtends wel je zonnebril opzetten!!

We waren eigenlijk nog nooit bij het meer van Butchenbach geweest, dus maakten we hier even een tussenstop om ’s middags wat te eten. Vlakbij de stuwdam vonden we een leuk parkeerplekje met zicht op het water. Natuurlijk maakten we hier ook nog snel even een klein wandelingetje.

Vanuit Butchenbach reden we naar Robertville om daar een wandeling te maken rond het middeleeuwse kasteel van Reindhardstein.

De ligging van het kasteel is werkelijk prachtig. Je kan een wandeling rondom het kasteel maken die je via een gevarieerd landschap naar de waterval leidt.

De “cascade de Reindhardstein” is de hoogste waterval van België met een hoogte van maar liefst 60m. Dat klink imposant, maar helaas is het maar een klein stroompje dat haast niet in z’n volle glorie te aanschouwen valt.

Vanaf de voet van de waterval heb je gelukkig wel een mooier zicht, maar kan je de volledige hoogte niet aanschouwen.

Leave a comment