Petra, Jordanië; Een van de zeven wereldwonderen

Petra, Jordanië

Een van de zeven wereldwonderen

Als een van de 7 wereldwonderen is Petra in Jordanië een bestemming die iedere reiziger gezien moet hebben.

Petra is een oude historische stad die rond de 4e eeuw voor Christus gebouwd werd door de Nabateeërs. De stad was gelegen naast een oude belangrijke handelsroute. Dankzij de ligging in een breed dal, omringd met imposante rotsmassa's met enkel smalle kloven als toegangswegen, was de stad makkelijk verdedigbaar. Vanaf de ingang bij het Petra Visitor Centre loop je een heel eind langs een pad tot je de Siq bereikt. Dit is de smalle kloof die als toegangsweg fungeert naar de Treasury.

Tussen de kliffen duikt dan plots het bekendste beeld van de hele site op: Al Khazneh (The Treasury). Deze monumentale graftempel werd rond '84 voor Christus uit de rotsen gehouwen, met een groot oog voor detail.

Maar Petra is véél meer dan alleen de schatkamer. De site is zo groot dat je er makkelijk 3 dagen kan rondwandelen. Het pad vervolgt zich naar de grote open vlakte waar we een prachtig zicht hebben op de andere oude tombes die in de bergwand zijn uitgehouwen.

0
0
0
0
0
0
0
0
0

Vele dagjestoeristen houden het hierna wel voor bekeken en keren weer terug. Maar eigenlijk starten nu pas de leuke hikes die je kan maken door de rotsmassieven. Wij bezochten Petra 3 dagen op rij en de eerste dag deden we de hike met talloze trappen naar "Ad Deir" (The Monastry).

0
0
0

Gebouwd in de eerste eeuw na Christus is dit indrukwekkende bouwwerk wat jonger dan Al Khazneh, maar zeker niet minder imposant. Aanvankelijk was het een Mausoleum voor wellicht Koning Obotas van de Nabateeërs. Pas in de 4e eeuw na Christus nadat het Christendom de nieuwe religie werd, werd het bouwwerk als klooster gebruikt.

Ad Deir, Petra, Jordan

De 2e hiking route die je kan volgen is richting "The High Place of Sacrifice". We hadden gehoopt om zo ook op een trail naar een ander uitzichtpunt op The Treasury te komen, maar die trail bleek afgesloten te zijn.  Vanop het beginstuk krijg je een prachtig zicht op de tombes en besef je pas echt de grootsheid van deze hele plek.

0
0
0
0

Na een stevige klim komen we uiteindelijk bij de "High Place of Sacrifice". Eigenlijk niet meer dan een plateau op de top van de berg, maar je hebt er wel een prachtig uitzicht over de gehele vallei.

0
0
0
0

Onze trail voert ons weer verder naar onder langs enkele prachtige landschappen. Hier is het duidelijk minder toeristisch, al ben je er natuurlijk nooit alleen.

Petra & Toerisme

Met een titel als "Een van de zeven wereldwonderen" kan je wel raden dat je hier niet alleen zal rondlopen. Desondanks vonden we de drukte in Februari goed meevallen en hadden we niet de indruk dat de locatie overspoeld was met toeristen.

Dat toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de omgeving is, is duidelijk aan de prijzen die er gehanteerd worden. In de restaurants worden Europese prijzen gehanteerd en ook in de winkeltjes lijkt men aparte prijzen te hanteren voor toeristen.

De toegangsprijs voor Petra is ook niet mals, 65€ voor een dagticket, maar met de Jordan Pass kom je al veel voordeliger uit aangezien die de kosten van het toeristenvisum behoorlijk drukt. Na de ingang bij het bezoekerscentrum staan bedouins je op te wachten om je met hun ezels en paardentaxi's een rit naar de treasury aan te bieden. Ze vertellen je wel dat de rit inbegrepen is in het ticket, maar achteraf vragen ze je meer dan 20€ fooi voor hun diensten.  De lokale bevolking weet duidelijk te profiteren van het toerisme deze plek met zich meebrengt.

De drukte bij de Treasury vonden we nog meevallen, maar een breedhoekshot maken zonder toeristen op de voorgrond lijkt toch haast onmogelijk. Rechts van de treasury is er een uitkijkpunt. Hier verdient een Bedouin wat bij door de "most instagrammable spot" te "verhuren' voor selfies. 1JD (ongeveer 1,40€) per persoon. Vlak voor de Treasury liggen 2 kamelen te wachten op toeristen die willen betalen om op de kameel te poseren voor hun instragram foto. Wanneer een van hen opstaat wordt ie door een joch gedwongen om terug te gaan zitten. Ik verbaas me over de hoeveelheid eelt de kamelen op hun poten en buik hebben van al dat liggen.

Bij kleine shops langs de route zitten voornamelijk vrouwen die er sjaals en andere souvenirs verkopen. Toeristen die zich op de heenweg er probeerden vanaf te geraken door "maybe later" te zeggen worden er op terugweg uitgepikt en aan hun beloftes gehouden. Bij haast ieder winkeltje zagen we het zelfde scenario en dezelfde taferelen. Zelf hadden we hier gelukkig nauwelijks tot geen last van. In Marokko had ik reeds geleerd om duidelijk nee te zeggen desondanks hoe opdringerig of vriendelijk men kan wel niet is.

Desondanks de invloed van toerisme duidelijk aanwezig is heb ik er verder niet echt veel last van gehad. Ik stel me wel de vraag of dat in het hoogseizoen ook zo zou zijn.

Praktisch

Reistips en advies voor Petra / Wadi Musa

De goedkoopste optie om Petra te bezoeken is door de Jordan Pass te kopen die zowel de toegang tot Petra als je kostprijs van je toeristenvisum bevat.
Accommodatie in Wadi Musa is niet goedkoop. Gelukkig zijn er wel enkele kleine maar betaalbare hostels te vinden. Dan bedoel ik letterlijk kleine hostels, want ik heb nog nooit zo'n smalle kamers en krappe toiletten gezien. Maar het is er wel schoon en gezellig in de gemeenschappelijke ruimtes. Wij verbleven 2 nachten in het nieuwe hostel "Petrabods" waar men super behulpzaam was.

Leave a comment