Jordanië: Reisverslag, reisroute en tips

Jordanië

Reisverslag, reisroute en reistips

Welcome to Jordan! Dit zijn ongetwijfeld de 3 woorden die we het meeste gehoord hebben tijdens onze reis door Jordanië. Net zoals in vele moslimlanden zijn ook de Jordanen bijzonder vriendelijk en gastvrij. Zo'n beetje iedereen waarmee je aan de praat geraakt voelt zich verplicht om je te verwelkomen in dit prachtige land. Ik moet zeggen dat het werkt, want ik heb me nog nooit ergens zo welkom gevoeld als in Jordanië.

Jordanië is een relatief klein land gelegen in het hartje van het Midden-Oosten. Het land wordt begrensd door Syrië, Irak, Palestina, Israel en Saudi-Arabië. Desondanks de verschillende omliggende conflictgebieden is Jordanië een stabiel land waar je als reiziger niets hoeft te vrezen.

Qua oppervlakte is het ongeveer 3x zo groot als België, maar op 6u tijd kan je het land van noord naar zuid doorkruisen. De meeste toeristische trekpleisters en bestemmingen liggen dus op hoogstens enkele uurtjes rijden van elkaar, waardoor het land zich uitstekend leent voor een rondreis of roadtrip.

Bezienswaardigheden

Jordanië beschikt over een aantal een aantal bijzondere historische en archeologische sites waarvan Petra ongetwijfeld de bekendste is. Ook de Dode Zee en de Wadi Rum woestijn zijn welbekend bij reizigers. In de blogposts van de 4 belangrijkste bestemmingen in Jordanië vind je foto's en info.

Roadtrip door Jordanië

Het openbaar vervoer in Jordanië is als toerist niet zo heel handig om gebruik van te maken. Treinen zijn er niet, dus alle afstanden worden met de bus overbrugt. Deze bussen vertrekken echter pas als ze vol zijn, waardoor er geen vaste rijtijden zijn. Voor toeristen zijn er wel comfortabele JETT bussen, die voorzien zijn van airco. Hier moet je op voorhand een plekje reserveren op de bus.

Wij kozen er echter voor om een auto te huren in Jordanie aangezien het toch veruit de beste en gemakkelijkste optie is om het land te verkennen. Let bij het zoeken van een huurauto goed op de reviews. Bij de goedkopere verhuurbedrijven kunnen de auto's nogal eens wat mechanische problemen hebben. Onze Hyundai wilde in de Wadi Rum woestijn niet meer starten. Zoiets wil je niet meemaken in de zomer zonder goede bijstand. En zo komen we op mijn volgende punt, het is ten zéérste aangeraden om een extra verzekering af te sluiten die alle mogelijke schade en ongevallen dekt.

Het autoverkeer in de hoofdstad Amman is relatief druk. Je zal merken dat de Jordanen hun toeters voor alles en nog wat gebruiken. Binnen de rijvakken rijden lijkt niet noodzakelijk. Het verkeer kan soms chaotisch zijn en op drukke punten zal je goed moeten opletten. In de rest van het land is er gelukkig niet zoveel verkeer en kan je al een stuk ontspannender met de auto rondrijden.

 

Het landschap in Jordanië leent zich uitstekend voor het ultieme road-trip gevoel. In het noorden van het land kan je door prachtige valleien en gebergtes rijden, terwijl naar het zuiden toe het landschap steeds wijdser, leger en dorrer wordt tot het typische woestijnlandscap. Er zijn welgeteld 2 snelwegen in het land, namelijk de Desert Highway en de Kings Highway. Deze verbinden de belangrijkste toeristische bestemmingen met elkaar. De staat van deze snelwegen is jammer genoeg niet beste, zeker naarmate je naar het zuiden toe gaat. Op vele plekken wordt er wel aan de weg gewerkt, maar in zo'n klimaat lijkt me dat een pleister op een houten been.

Onderweg is het wel schrikken als je plots enkele verkeersdrempels op de snelweg aankomt die aangeven dat je door een dorp rijdt. Mensen steken er ook vaak over alsof het niets is. Soms zie je een kudde ezels grazen in de middenberm, maar het vreemdste vanal zijn de U-turns die je op de snelweg moet maken. Wanneer de afrit die je moet nemen niet aan jouw zijde ligt, moet je even verderop op een aangewezen strook linksomkeer maken en 2 rijvakken oversteken om de afrit te nemen.

Wegens ons strakke schema wilden we overdag geen tijd verliezen en kozen we er enkele keren voor om in het donker te rijden. Dit wordt vaak afgeraden en nu ik het zelf gedaan heb ben ik het hier volledig mee eens. Onze rit vanuit Jerash naar Petra werd de heftigste route die ik voorlopig al met de auto gereden heb. Regen en mist over slechte wegen veranderden uiteindelijk in sneeuw, iets wat we zelfs in Februari niet verwacht hadden in Jordanië. Maar zelfs zonder de slechte weersomstandigheden moet je al een zeer ervaren chauffeur zijn om hier in het donker te rijden. Er is geen verlichting, bijna alle tegenliggers verblinden je en de wegen zijn er vaak in slechte staat.

Een andere reden waarom je beter niet 's nachts door Jordanië rijdt is omdat je niet kan genieten van de prachtige landschappen die je onderweg tegenkomt. Zorg ervoor dat je een goede roadtrip-playlist bij je hebt. Persoonlijk ben ik al langer fan van het oriental deephouse duo "Bedouin", waarvan de naam naar een lokale bevolkingsgroep verwijst. Welke plek dan Jordanië is het dan ook toepasselijker om te genieten van hun muziek.

Reisroute Jordanië

Onze reisroute door Jordanië hadden we vooraf al zorgvuldig uitgestippeld om ter plekke zo weinig mogelijk tijd te verliezen.
De meeste reizen in Jordanië beginnen ofwel in Amman ofwel in Akaba. Wij vlogen vanuit Amman en begonnen daar aan onze reisroute, maar je kan deze reisroute ook vanuit Akabah starten, dat op 75km van Wadi Rum village ligt.

Amman:

Onze vlucht arriveerde 's avonds in Amman, waar we meteen een auto huurden en naar onze hostel reden. Het kostte ons enige moeite om deze te vinden, maar uiteindelijk werden we hartig ontvangen. Aan de overkant van de straat vonden we bij "Hachem" restaurant nog wat te eten. Een menu was er niet en veel Engels sprak men niet, maar al snel werd onze tafel gevuld met allerlei kommetjes vol groenten, humus en de heerlijkste falafel die ik ooit gegeten heb.

De absolute must-sees in Amman zijn het Romeins Theater en de Citadel. De rest van de dag kan je hier wel vullen met het verkennen van de stad, maar langer dan een dag hoef je er niet voor uit te trekken. Er is véél meer te zien in het land.

Jerash

Deze stad ligt zo'n 45km ten noorden van Amman op een klein uurtje rijden. Je vind hier een van de prachtigste archeologische sites in het land. De stad, voorheen bekend als Gerasa, word als sinds het brons-tijdperk bewoond. Het was een van de oudste en belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Een groot deel van de oude stad is bewaard gebleven en is zeker en vast een van de must-see's in Jordanië. Om de gehele site te verkennen ben je toch minstens 3u bezig.

Wij kozen ervoor om na het bezoek aan Jerash meteen door te rijden naar Petra. Als je meer tijd hebt zou je onderweg nog naar de Wadi Mujib kloof kunnen gaan.

Petra, de historische stad

Ongetwijfeld de bekendste toeristische trekpleister van Jordanië. De site is zo groot dat je zeker 2 dagen nodig hebt om alles te zien. Naast de befaamde schatkamer zijn er veel meer imposante graftombes te ontdekken die uitgehouwen zijn in de rotswanden. Je kan er verschillende hikes maken, waarvan die naar de Monastery een absolute aanrader is. Ook de hike naar de "High place of sacrifice" is zeker de moeite waard.

Wadi Rum Desert

Na 2 intensieve dagen in Petra vertrokken we 's avonds nog naar de Wadi Rum woestijn. Sinds de opnames van de film Lawrence of Arabia is het gebied bekend geraakt omwille van zijn uniek landschap met uitgestrekte vlaktes en gigantische rotspartijen. Je waant je zelf haast op een andere planeet.

Hier kan je een overnachting boeken in een Bedouin tentenkamp, een lokale, van oorsprong nomadische bevolkingsgroep die al generaties in het woestijngebied leven. De overnachting is er spot goedkoop, maar sommige kampen durven een extra transportkost te vragen naar het tentenkamp als je geen jeep tour of avondeten neemt. Je kan namelijk niet op eigen houtje met de auto de woestijn inrijden, die moet je achter laten in Wadi Rum Village. Hier wachten iemand van het tentenkamp je op met de Jeep die je mee de woestijn in neemt. Ons kamp lag zo'n 6km vanaf de parkeerplaats, maar andere kampen liggen soms veel verder.

Als je wat van de Wadi Rum woestijn gezien wil hebben is het aan te raden om een jeep tour te boeken. Informeer je vooraf wel goed over de prijzen en kwaliteit van de tour, want je zal sterk moeten onderhandelen om een goede prijs te krijgen wil je niet teveel betalen.

Onze laatste ochtend in Jordanië werden we wakker in de wadi rum woestijn. Na het ontbijt werden we meteen in Wadi Rum village afgezet waar onze huurauto moeite had met starten en stationair blijven draaien. Binnen de 2 minuten werden we geholpen door enkele Bedouins die het probleem verholpen. De auto leek wel nog maar op 2 cilinders te draaien, maar we konden verder.

Akaba, de meest zuidelijke stad van Jordanië besloten we over te slaan wegens te weinig tijd en omdat het in de winter er niet zo interessant is. Onze terugweg planden we via de Vallei van Dana waar we langs prachtige kronkelende wegen afdaalden tot het laagste punt ter wereld; de grote zoutvlaktes langs de dode zee. Een korte tussenstop langs de dode zee zelf was echter een kleine teleurstelling. Buiten de resorts is de kustlijn er vrij vervuild. In februari zijn het ook niet de ideale temperaturen om hier langdurig te blijven of om de zwembroek aan te trekken, dus vervolgden we onze weg naar Amman waar we de auto weer inleverden en incheckten voor onze vlucht naar Thessaloniki (Griekenland).

Reistips Jordanië

Visum & Jordan Pass

Om het land te betreden heb je een toeristenvisum nodig. Deze kan je bij aankomst kopen aan de douane en kosten 40JD (Ongeveer 49€).
Een regulier toegangsticket tot Petra kost voor 1 dag 50JD en per extra dag 5JD.
Maar de Jordan Pass, die zowel de kostprijs van het visum als het toegangsticket voor Petra omvat betaal je slechts 70JD. (extra dag petra kost 5JD). Daarnaast geeft de Jordan Pass je ook toegang tot alle andere historische sites zoals de citadel en romeins theater van Amman, de historische site van Jerash en nog véél meer. Je kan de Jordan Pass online bestellen op deze link: https://www.jordanpass.jo/

Prijzen en afdingen:

1 Jordaanse Dinar is ongeveer 1,25€ waard. Als je wil weten hoeveel iets kost moet je grofweg een kwart bij het bedrag tellen.
In vele souvenirwinkeltjes zijn er geen vaste prijzen en is de prijs onderhandelbaar. Niet in alle restaurants of winkeltjes zijn de prijzen geadverteerd. We kregen de indruk dat om sommige plaatsen er andere prijzen lijken te heersen voor toeristen dan voor locals.

Accommodatie:

Wij maakten gebruik van de goedkoopste hostels die we konden vinden waar we telkens een 2 persoons kamer boekten. Airco & verwarming is hier niet altijd inbegrepen en vaak moet je hier extra voor betalen. Vreemd genoeg heb ik in heel Jordanië geen enkel toilet of douche gezien waarvan ik de deur kon sluiten. Bij sommige toiletten was dat overigens geen probleem, ze waren zo klein dat je knieën de deur op slot doen. Gelukkig heeft men hier wel overal zit wc's zoals we gewoon zijn. Toiletpapier is overigens niet overal voorhanden, vaak is er enkel een spoelslang aanwezig, vaak met verassend hoge druk op de leidingen. Warm water is vaak optioneel en moet soms even bij de receptie worden aangevraagd. Wellicht is het anders als je voor meer luxe betaalt.

Hostel Amman: Cliff Hostel
Hostel Wadi Musa: Petrabods

Leave a comment