Jerash, Jordanië

Jerash

Jordanië

Jerash ligt zo'n 45km ten noorden van Amman en herbergt een van de vele prachtige archeologische sites in het land. De stad, voorheen bekend als Gerasa, word als sinds het brons-tijdperk bewoond. Het was een van de oudste en belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Een groot deel van de oude stad is bewaard gebleven en is zeker en vast een van de must-see's in Jordanië.

Een bezoek aan Jerash begint bij de South Gate waar je al snel terechtkomt op "The Oval Plaza", een imposant plein omgeven door 56 Ionische zuilen. Hier wordt je meteen duidelijk wat voor een indrukwekkende gebouwen die Romeinen al vervaardigden.

Vanaf "The oval plaza" loop je door over een imposante Romeinse hoofdstraat met talloze zuilen die na 2 decennia nog steeds overeind staan. Tussen de straatstenen bemerken we op regelmatige afstand afvoerputjes die het water via een afvoersysteem / riolering wegvoerden. De details op de ruïnes langs de weg zijn indrukwekkend.

Een stad uit die tijd zou niet compleet zijn zonder amfitheater en er bevinden er zich zelfs 2 op de site. Het noordelijke theater is het meest imposante en meest fotogenieke. Het werd gebouwd in 165 na Christus.

De Tempel van Artemis werd gebouwd in de 2e eeuw en is omgeven door prachtig hoge Korintische zuilen. Je zou je afvragen hoe deze de verschillende aardbevingen doorheen de geschiedenis hebben doorstaan, maar daar hebben de Romeinen wat op gevonden. De zuilen bestaan uit meerdere blokken die als het ware gespiest  zitten op een gigantische tandenstoker van lood. Door de speling op de blokken kunnen ze de tand des tijds doorstaan. Als je er tegen leunt kan je sommige zuilen zelfs lichtjes voelen bewegen! 1 van de zuilen had echter niet zo'n loden binnenwerk en is daarom omgevallen.

0
0

De landschappen met uitzicht over de nieuwe stad en de ruines van de oude stad zijn prachtig en laten zien hoe de plek, desondanks het toerisme, zijn authenticiteit heeft kunnen bewaren. Ik verwacht wel dat het hier tijdens het hoogseizoen veel drukker is dan in Februari.

0
0
0

Ten slotte nog even de Temple van Zeus en het zuidelijke theater.

Leave a comment