Jordanië: Wadi Rum Desert

Wadi Rum Desert

Jordanië

De Wadi Rum woestijn is een prachtige vallei van zandsteen en graniet. Ze bevindt zich helemaal in het zuiden van Jordanië, op 30km van de grens met Saoedi-Arabië en 40km van Akaba. Reeds sinds de prehistorie is de vallei bewoond. De Nabateërs lieten hier rotstekeningen en een tempel achter. Het gebied wordt bewoond door Bedouin-stammen, een Arabische bevolkingsgroep die een nomadisch bestaan leven in de woestijn. Tegenwoordig hebben ze hun kamelen ingeruild voor onverwoestbare Toyota SUV's. Hun nomadische bestaan hebben ze deels achter zich gelaten en ze leven in semi-permanente tentenkampen. Voor velen families in Wadi Rum is toerisme nu de belangrijkste vorm van inkomsten.

Wadi Rum Desert Camp

Het is al donker wanneer we met onze gehuurde auto Wadi Rum bereiken. Onderweg passeren we nog een checkpoint, maar met onze Jordan Pass en ons paspoort bij de hand mogen we vlotjes doorrijden. Wanneer we Wadi Rum village binnen rijden worden we reeds opgewacht door iemand van het Bedouin kamp, waar we een overnachting geboekt hebben. Je kan namelijk niet zomaar met je huurauto de woestijn inrijden, de auto moet  je achterlaten op de parkeerplek. Snel laden we onze spullen over en kruipen we achterin de Toyota 4x4 die ons naar het kamp voert. We mogen zeker niks vergeten, want het kamp is 7km verderop in de woestijn. De komende dagen zijn we volledig overgeleverd aan de Bedouins.

Wanneer we onze camp-site bereiken worden we naar onze tent gebracht om vervolgens een verwelkomingsthee te drinken in de hoofd-tent van het kamp. De sfeer is er gemoedelijk en het aantal andere toeristen is op 1 hand te tellen, wat iedereen wel lijkt de appreciëren. Nog voor we onze thee ophebben worden we weer naar buiten gesleurd, zodat we ons kunnen verwonderen over het aantal sterren er zichtbaar zijn, vooraleer de maan verschijnt.

Wadi Rum Jeep Tour:

De volgende dag laten we ons overweldigen over de grootsheid van het roodgekleurde gebied met zijn uitgestrekte vlaktes en imposante rotsen. De afstanden zijn hier veel groter dan ze lijken. Die rots daar aan de overkant is makkelijk 2km verder en als je eromheen wil wandelen ben je zeker een halve dag onderweg. Daarom hebben we een jeep-tour geboekt bij ons kamp, aangezien het écht wel een must is om wat van de woestijn te zien. In een Toyota SUV met enkele simpele zitbanken in de open laadruimte worden we naar de mooiste plekjes in de omgeving gevoerd. Onderweg komen we op een aantal plekjes wel andere toeristen tegen, die net als wij een jeep tour hebben, maar gelukkig is het er nergens té druk om foto's te maken.

"Tower Rock" & "Mushroom Rock"

Al snel bereiken we onze eerste stop. Onze gids vertelt ons uit te stappen en een stukje naar boven te klimmen op de rotsen. Hier treffen we honderden stenen torentjes aan, verspreid over de gehele rotswand tot helemaal bovenaan. Haast alle stenen om de hele bergwand zijn reeds opgebruikt om torentjes te maken. Veel uitleg krijgen we niet, dus het blijft een raadsel wie de torentjes hier allemaal gemaakt heeft en waarom.

Het is duidelijk dat we niet veel uitleg van onze jonge gids mogen verwachten, daarvoor is zijn Engels ook te beperkt, maar zijn rijstijl is tenminste wel enthousiast.

We verliezen hier niet teveel tijd en stappen snel weer achterin onze 4x4 zodat we op weg kunnen naar de volgende kleine tussenstop: Mushroom Rock.  Deze rots heeft zijn opmerkelijke vorm te danken aan jarenlange erosie door water en wind.

Daarna worden we afgezet aan de voet van een imposant rots massief. Volg de sporen maar doorheen de kloof, ik kom je aan de andere kant weer oppikken verzekerd onze gids ons.

Ik kon alleen maar denken "gelukkig ben ik hier in Februari en niet in Augustus"

De grootsheid van het landschap kenmerkt zich in een gepaste nederigheid van haar bewoners die hier sinds eeuwen een semi-nomadisch bestaan leiden.

Wandeling door de woestijn

De wandeling door het bruinrode losse zand en het desolate landschap maakt duidelijk indruk. Soms lijkt het haast wel buitenaards. Het is dan ook meteen duidelijk waarom "Mission to Mars" en "The Martian" hier gefilmd zijn. Een andere bekende film waarvan Wadi Rum grotendeels het decor vormde is "Lawrence of Arabia".

We zijn het er over eens, dit is geen landschap waarin je zomaar aan je lot wil overgelaten worden. Gelukkig staat onze Jeep in de verte al te blinken in de zon en kunnen we weer instappen om onze jeeptour te vervolledigen.

The Big Arch

Onze volgende stop "The Big Arch" is net zoals de Mushroom Rock een geologisch pareltje. Deze prachtige natuurlijke boog is het gevolg van jarenlange erosie door water en wind die de zandsteen doen afbrokkelen.

Via een paadje van uitgehakte trapjes in de rots kan je helemaal tot boven komen, waar natuurlijk iedereen voor z'n Instagram gaat poseren. Ik besloot voor een keertje precies hetzelfde te doen! Op zo'n memorabele locatie wil ik ook wel een leuke foto met mezelf erop. Gelukkig was het hier niet druk en konden we makkelijk fotograferen zonder andere mensen in beeld te hebben.

Beneden kregen we nog een kopje hete thee aangeboden in een Bedouin tent, maar souvenirs kreeg men aan ons niet verkocht. Onze gids wilde liever nog even blijven hangen, maar we spoorden hem aan om alweer verder te gaan.

Small Arch

Na de Big Arch volgt de Small Arch. Deze boog is kleiner qua omvang, maar zeker niet minder mooi dankzij de ligging ervan.

Op ons moment van aankomen is het er beduidend drukker dan bij de Big Arch. Bovenop heeft zich een rij van toeristen gevormd die een voor een poseren op de arch voor hun instagramfoto. Hier gaan we niet op wachten en terwijl er gewisseld wordt maken we snel een foto van de boog zonder poserende toerist.

Niet veel later staan we alweer bij onze Jeep om ons naar de volgende locatie te brengen, een kloof waar water te vinden is. Wanneer een van de andere passerende toeristen ons wijst op de oude inscripties in de wand missen we voor het eerst echt de deskundige uitleg van een gids. We stappen dan maar weer in, op weg naar de volgende bezienswaardigheid waar geen uitleg vereist is en we ons kunnen vergapen aan het prachtige woestijnlandschap.

The Sand Dune

Waar de wind op de ene plaats zorgt voor erosie, worden er op andere plekken duinen gecreëerd. Dat brengt ons bij onze volgende tussenstop "The Sand Dune". Wie wil kan met een snowboard onder de arm naar boven lopen om vanaf daar weer naar beneden te surfen. Wij vinden het wel prima zo, het losse zand loopt al moeilijk genoeg, zonder nog eens een onhandige surfplank. Bovendien hebben we zo weer 20€ bespaard, want "Sand Dune Surfing" is niet inbegrepen in onze tour.

The Source:

Tot slot houden we halt bij een drinkplaats voor kamelen en geiten. Hoog bovenin de rots is een bronnetje, waarvan het water via een koperen waterleiding wordt afgetapt tot beneden.

Ik besluit om op m'n eentje de klim naar boven te maken, om me nog een laatste keer te vergapen aan het zoveelste indrukwekkende landschap. Op mijn weg naar boven vind ik tussen de rotsen enkele plantjes die de aanwezigheid van water verraden. Tot mijn verbazing vind ik er zelfs nog een zandhagedis.

De melkweg:

Waar anders ter wereld kan je meer sterren zien dan in de woestijn?

Tijdens onze eerste nacht in de Wadi Rum woestijn verbaasden we ons al over de indrukwekkende hoeveelheid sterren we konden zien, maar onze gastheer verzekerde ons dat het niets was in vergelijking met wat we deze avond zouden te zien krijgen. Terwijl we nog zaten na te genieten van de overheerlijke Bedouin maaltijd, werden we alweer buiten gestuurd, zodat we snel foto's konden maken, vooraleer de maan over de rotsen komt schijnen.

 

Reiservaring:

Ons bezoek aan de Wadi Rum woestijn vond plaats begin Februari 2019. Na Amman, Jerash en Petra was het onze laatste stop van onze roadtrip door Jordanië. In februari kunnen de temperaturen in Jordanië overdag zeer aangenaam zijn, maar 's nachts kan het behoorlijk koud worden. Het kan er zelfs sneeuwen, zoals we onderweg konden zien. Bij aankomst in ons kamp kregen we foto's van  2 dagen geleden te zien in de sneeuw. Overdag scheen het zonnetje zodanig dat het zelfs wat begon te branden op mijn reisgenoot waardoor hij de rest van de reis met knalrode kop heeft rondgelopen.  's avonds zit men gezellig rond de open haard in de hoofdtent en de slaaptenten zijn voorzien van de warmste dekens om de nacht door te komen. Kou heb ik er niet gehad en was eerder blij dat ik er niet in de zomer was.

 

Wadi Rum Reistips:

Terwijl Wadi Rum hoog bovenaan ons lijstje stond, bracht het last-minute boeken van een woestijnkamp zodanig veel stress op, dat we bijna besloten deze bestemming over te slaan.  Desondanks dat we meer geld hebben uitgegeven dan verwacht, zijn we blij dat we deze onvergetelijke ervaring hebben mogen meemaken, want dit is absoluut een absolute must visit bestemming wanneer je naar Jordanië reist. Mocht ik de kans krijgen, dan zou ik meteen terug gaan.

Nu ik weet hoe het allemaal werkt ben ik er ook zeker van dat het allemaal nóg goedkoper kan. Daarom heb ik hier enkele handige tips verzameld, waardoor het zoeken van een kamp en het onderhandelen voor een prijs een pak gemakkelijker verloopt.

Je bent verplicht je auto te parkeren in Wadi Rum Village. Tijdens ons bezoek was het parkeren gratis.  De enige manier om in het kamp te geraken is via een "4x4 taxi" door iemand van het kamp.  Er zijn kampen die met lage prijzen adverteren, maar vervolgens veel te hoge taxi ritten aanrekenen. Zorg ervoor dat de "transfer" van Wadi Rum Village naar het kamp en terug altijd inbegrepen zijn om niet voor onaangename verassingen te komen staan.

Bij de overnachting is meestal het ontbijt inbegrepen. Het avondbuffet is een traditionele Bedouin maaltijd.  Ook de Jeep tour wordt vanuit het kamp waar je verblijft geregeld. Het is dus belangrijk om tijdens het boeken een totaalprijs voor alles af te spreken bij het kamp waar je boekt.

Jammer genoeg  mochten we ervaren dat er kampen adverteren op booking.com met zéér aantrekkelijke formules, maar achteraf een extra dure transfer, jeep tour of avondmaal opdringen. Via whatsapp kunnen de contactpersonen ook zéér opdringerig zijn. De les die ik geleerd heb is dat je bij het boeken meteen duidelijke afspraken moet maken over een totaalprijs.

Het kamp waar we eerst boekten was een van de  meest budgetvriendelijke op booking.com met tevens een goede rating. Achteraf vroegen ze voor de transfer, het avondmaal en de jeep tour ontzettend hoge prijzen waardoor het véél duurder uitviel dan verwacht. Uiteindelijk was het goedkoper om bij een duurder kamp te boeken waar de transfer wel inbegrepen was maar we een goedkopere jeep tour en avondmaal konden regelen.

Ten slotte is het ook belangrijk om te weten dat alle Bedouin kampen elkaar kennen en vaak familie van elkaar zijn. Je moet ze dus ook niet proberen wijs te maken, laat staan ze tegen elkaar op proberen te zetten, want dan betaal je zeker meer je zou moeten.

Leave a comment