Baume-les-Messieurs: Een indrukwekkend keteldal in de Jura

Baume-les-Messieurs is een prachtig dorpje in de Jura streek te Frankrijk. Het dorpje ontstond rondom een 6e eeuwse abdij, gelegen aan het uiteinde van een spectaculaire kloof in het kalksteenmassief. Dit geologisch verschijnsel noemt men in het Frans ook een “cirque” maar in het Nederlands gebruiken we de term “keteldal”. Ze zijn ontstaan tijdens de ijstijd door erosie van een gletsjer. Zo’n keteldal kan makkelijk enkele vierkante kilometers groot worden. Aan het andere uiteinde van de “cirque de Baume-les-Messieurs” bevinden zich de waterval “Cascade des Tufs” en de “Grottes des Baumes”.  Deze prachtige omgeving vonden we wel een leuke bestemming tijdens onze kampeertrip door de Vogezen en zodoende verbleven we hier enkele nachten op de locale camping.

 

Abdij van Baume-les-Messieurs

Vanuit de camping maakten we een stevige hike naar het uitkijkpunt Belvédère des Roches. Hier merkten we pas echt hoe indrukwekkend groot het keteldal wel niet is. De wandelroute vind je overigens op mijn wandelwebsite.

Door de aanhoudende droogte stond de anders zo prachtige “Cascades des Tufs” er maar troosteloos bij. Die foto ga ik jullie helaas moeten onthouden. We vulden onze andere dagen met korte uitstapjes in de omgeving en bezochten natuurlijk ook alle andere uitzichtpunten rondom het dorp.

Leave a comment