Nederlands Zuid-Limburg kenmerkt zich door z’n heuvels en dalen met charmante dorpjes en boerderijen. Het landschap van het Geuldal is dan ook samen met dat van de Drentse Ae officieel uitgeroepen tot de 2 mooiste landschappen van Nederland. Samen met de aangrenzende Belgische Voerstreek vormt de regio een populaire bestemming voor dagtrips, weekendtripjes, kampeervakanties en (meerdaagse) fiets- of wandeltochten. Wij trokken een namiddagje naar Epen om er de wandeling “Dwars door het Geuldal” te volgen. Voordat we in Epen arriveerden maakten we onderweg eerst nog een tussenstop bij Kasteel de Beusdael, gelegen net over de Belgische grens te Sippenaeken, een absolute must-see als je buurt bent.
In Epen kozen we voor de wandelroute “Dwars door het Geuldal” die vertrekt vanaf P1. Deze wandelroute van ca 6km lang is uitgezet door Natuurmonumenten en gemarkeerd door de rode paaltjes. Onderweg is het soms wel even goed zoeken naar de paaltjes, die soms door begroeiing amper zichtbaar zijn. Dat was toch wel even wennen na de vele, uitstekend gemarkeerde routes in Belgische Limburg gevolgd te hebben. De wandeling voert je deels langs de rivier de Geul, maar ook deels langs enkele leuke wandelpaadjes met zicht uitzichten op het glooiende landschap. Persoonlijk vond ik het deel van de route langs de Geul niet zo mooi als het traject dat je volgt bij de wandeling “Ommetje Geuldal bij Epen“.
Het heuvellandschap met z’n uitgestrekte dalen, gras en akkerlanden en holle wegen vormen de ideale biotoop voor de Das. Hier in de regio zijn ze dan ook massaal aanwezig, ze zijn zelfs het symbool van de Belgische Voerstreek. Dassen leven in ondergrondse “burchten”, bestaande uit verschillende “kamers” die allen met elkaar verbonden zijn. Een dassenburcht heeft ook meerdere ingangen en vaak kunnen ze verschillende decennia out zijn.