Sanatorium Du Basil

Tot voor de 2e wereldoorlog had tuberculose de status van een vaak fataal verlopende, nauwelijks behandelbare ziekte. De enige remedie bestond uit schone lucht en veel rusten. Zodoende werden er vanaf 1855 doorheen Europa talloze sanatoria opgericht voor de behandeling van tbc, in de volksmond ook wel de ’tering’ genoemd. Het Sanatorium du Basil kenmerkt zich niet alleen door de mooie ligging en prachtig uitzicht, maar ook door de unieke architectuur. De bouw ging van start omstreeks 1900 en het sanatorium opende zijn deuren in 1903.  Desondanks het gebouw reeds enkele jaren leegstaat is het nog steeds in wonderbaarlijk goede staat. Binnen is het nagenoeg leeg, maar slechts een minimum aan vandalisme en graffiti. De verlichting, rookmelders en de liften zijn nog gewoon in werking. Om het gebouw te beschermen van verkrotting laat men er in de winter zelfs de verwarming nog branden.

 

DSC_0176

12 thoughts on Sanatorium Du Basil

  1. Ik wil al lang dit sanatorium bezoeken maar ik weet alleen dat het in de provincie Luik ligt, kan jij me verder helpen voor de bereikbaarheid van dit wondermooi gebouw?

    • Deze foto’s zijn jammer genoeg niet meer van vandaag. Net een bezoek gebracht en het is om te huilen, echt waar. Alles is stukgeslagen en geplunderd.
      Zeer triestig

  2. Inmiddels is het gebouw helaas helemaal vernield, en vol graffiti. Was er vandaag met vrienden, t was zeker wel vet en de moeite waard maar werkelijk alles is kapot en niet meer functionerend. Je loopt overal door glas en er ligt veel vuilnis helaas. Liften zijn ook echt niet meer functionerend.
    Alsnog wel echt een vette plek hoor!

  3. Il parait qu’il y a un projet en cours pour en faire un appart hotel de luxe. La phase 1 d’info est bouclée, si la phase 2 de renseignements et de demandes se passe comme prévu, il y aurait vente

Leave a comment