Weekendje kamperen in Fumay

De vrijheid van een huisje op wielen is dat je overal heen kan, zonder een specifiek doel voor ogen. Zolang je in goed gezelschap bent en wat natuur om je heen hebt komt alles goed. Met die instelling hadden Samana en ik weer eens een kampeerweekendje gepland in de Ardennen. Pas nadat we het busje ingeladen hadden en ik de sleutel in het contact stak werd de knoop doorgehakt welke richting we precies zouden uitrijden. We twijfelden nog even of we naar de vallei van de Semois te gaan, maar omdat we vanuit Maastricht vertrokken besloten we eens een keertje de maas dwars door België te volgen tot aan de Franse grens. Op de route Luik-Namur-Dinant hebben we tijdens vorige kampeertripjes al vele tussenstops gemaakt dus reden we in 1 keer door tot de Franse grens. Zo belandden we uiteindelijk camping municipal Bellevue in Fumay, een klein gezellig dorpje, gelegen in de meander van de Maas, vlak over de Franse grens.

Zoals typerend voor de Frans-Belgische grensstreek in de Ardennen heeft de regio een authentiek karakter, dat ik persoonlijk wel kan waarderen. Deze typische industriële bruggen over de Maas zijn hier een mooi voorbeeld van.

Ook al ben je maar enkele km van België verwijdert, het voelt hier meteen zéér Frans aan. Vaak zit het dat in de kleine leuke details. Zoals de kleine gezellige straatjes met huizen gebouwd uit lokale natuursteen.

 

Nadat we Fumay zo’n beetje gezien hadden reden we door naar het volgende dorp “Haybes”.

Onderweg waren we Chateau de Hierges al eens gepasseerd, een oud middeleeuws kasteel, dat zeker wel een ommetje waard is.

Als kers op de taart bezochten we zondag, vooraleer we weer naar huis reden, Fondry des Chiens in Viroinval. Dit is een opmerkelijke doline in het landschap, waar eeuwenlang ijzererts ontgonnen werd. De doline ontstond miljoenen jaren geleden, wellicht door de inwerking van zure regen op de kalklaag. Dit uniek stukje Belgische natuur stond al een hele tijd op mijn lijstje. Het ravijn is ongeveer 100m lang en 20meter diep. De liefhebbers kunnen er zeer avontuurlijke wandelingen maken tussen de rotsen en zelf enkele kleine grotjes ontdekken.

 

Leave a comment