Ondergrondse Champignonkwekerij

In de eerste helft van de vorige eeuw waaide het fenomeen van ondergrondse champignonteelt over van Parijs naar Limburg. Het limbugse mergelland is namelijk honderden kilometers aan mergelgrotten rijk die perfect geschikt zijn voor de champignonteelt. Nadat de blokbrekers de groeve verlieten lagen deze er verlaten bij en aanvankelijk waren deze ook zeer goedkoop te huur. Na de 2e wereldoorlog nam het aantal ondergrondse champignonkwekerijen explosief toe en werd bijna iedere bruikbare ondergrondse gang ingericht als ondergrondse champignonkwekerij.

Echter de Roosburgramp in 1958 was een keerpunt voor de ondergrondse champignonteelt. Enkele dagen voor kerstmis stortte een groot deel van de mergelgroeve in waarbij 18 mensen om het leven kwamen.  Op dat moment was de Roosburg de grootste ondergrondse champignonkwekerij van Europa met meer dan 200 werknemers.  Na de ramp sloten steeds meer ondergrondse champignonkwekerijen hun deuren of stapten ze over op bovengrondse teelt.  Momenteel zijn de “Grotten van Kanne” oftewel het Averget de enige plek in Limburg waar nog ondergronds champignons gekweekt worden.  Deze kwekerij wordt vooral uit toeristisch oogpunt in stand gehouden.

Maar net over de grens tussen Limburg en Wallonië, ligt er nog een ondergrondse champignonkwekerij. Hier stoppen er geen busladingen met toeristen om een rondleiding te nemen, maar wordt er gewoon iedere dag hard gewerkt door de laatste professionele grotchampignon-kweker die België rijk is. De beste man is trots op zijn werk en toen ik hem aansprak liet hij me zomaar rondlopen in zijn kwekerij. Doe het licht maar uit als je vertrekt riep hij me toe, ik moet verder aan het werk!

4 thoughts on Ondergrondse Champignonkwekerij

 1. Geachte heer Beckers,
  Ik wil ook championnen kweken als hobby in een typisch gewelfd keldertje van 1880.
  Kan ik de grondstof bij u kopen?
  Laat iets weten aub.
  Mvg
  Moons Ivo

Leave a comment