Winter ontvluchten in Marokko: Marrakech & Essaouira

  • Winter ontvluchten in Marokko

    Marrakech & Essaouira

Salaam Aleikum! Het voelt weer vertrouwd aan om de mensen zo te begroeten. Ook de enorme drukte om ons heen. Ik ben weer eens in Marrakech, voor de derde keer in 2 jaar tijd. De vorige keren was het zweten geblazen met ruim 40°C in de medina. Maar nu in Januari liggen de temperaturen tussen de 15 en de 20 graden. Mocht je je nog afvragen waarom ik weer in Marrakech ben, ik probeer de winter in België te ontsnappen! En gelukkig kon ik Jordy overtuigen om mee te reizen.

Via Ryanair boekten we een goedkope vlucht naar Marrakech waar we enkele nachten verbleven in riad Sindi Sud; een leuke en betaalbare riad in het midden van de Medina, niet ver van Place Jemaa el Fna. Rondlopen op dit bekende plein voelt inmiddels alweer normaal, maar ik kan best begrijpen dat het een aanslag op je zintuigen is wanneer je hier voor het eerst komt. Zeker tegen de avond is het een grote mengelmoes van geuren, kleuren en geluiden. Overal waar je kijkt is wel iemand die je wat probeert te verkopen, maar zoiets went natuurlijk wel. Als je alle praatjes al een paar keren gehoord hebt, heb je ook een standaard antwoord klaar om er vanaf te geraken.

Place Jemaa-el-Fna, Marrakech, Morocco

Vlakbij de place Jemaa el Fna liggen de souks; dit is een grote markt met een doolhof aan smalle straatjes. De vorige keer dat ik hier was, waren alle shops gesloten omwille van het offerfeest. Pas nu besef ik hoe groot de souk wel niet is. Je mag wel niet te lang ergens naar kijken of je wordt aangesproken door een verkoper. Hebben ze iets niet wat je zoekt, dan nemen ze je wel mee naar een andere shops. Ze doen er echt alles aan om iets aan je te verdienen. Foto's maken wordt dan ook niet op prijs gesteld, tenzij je er voor wil betalen. Maar de mensen in Marrakech hebben het sowieso al helemaal niet graag als er een camera op hun gericht wordt en met mijn full frame dslr kan je het al helemaal vergeten.

Ben je van plan om Marrakech te bezoeken? Kijk dan zeker eens op mijn Marrakech reisgids: https://www.marrakechreisgids.nl

  • Essaouira

    The Windy City

Na Marrakech nog eens ervaren te hebben is het tijd om rustigere oorden op te zoeken. In enkele uren tijd voert de CTM bus voert ons naar Essaouira. Onderweg kunnen we genieten van het typische Marokkaanse landschap zoals ik me herinner, met onderweg talloze checkpoints van de politie. Tijdens de wandeling van het busstation naar de Medina valt op dat er opvallend veel politie aanwezig is. Blijkbaar is de koning de dag voordien op visite geweest in Essaouira, wat meteen ook de enorme hoeveelheid aan Marokkaanse vlaggen verklaart.

Het huidige Essaouira, voorheen bekend als Mogador, werd gesticht in het midden van de 18e eeuw als gefortificeerde havenstad ter concurrentie van Rabat. De naam Essaouira betekend letterlijk "omwalling". De medina van Essaouira staat op de wereld erfgoed ranglijst van Unesco en de fortificaties zijn gebruikt als film-locatie voor Game of Thrones, waar het de stad Astapor moest voorstellen. De stad heeft als bijnaam The Windy City en is een geliefde spot voor surfers. Bekende artiesten zoals Jimi Hendrix en Cat Stevens verbleven in Essaouira in de jaren '70 en sindsdien is het ook een geliefd oord voor hippies en backpackers. Er heerst dan ook een zeer aangename en gemoedelijke sfeer en de mensen zijn er véél gemoedelijker en minder opdringerig dan op andere plaatsen. Samen met Chefchaouen is Essaouira een van mijn favoriete plaatsen in het land.

Centraal van de oude medina loopt een lange rechte hoofdstraat waar talloze winkeltjes gevestigd zijn. In het midden van de straat staan allemaal verschillende karretjes met vers fruit, vis, brood en kruiden. Her en der zitten enkele sigarettenverkopers en in een hoekje zit een bedelaar. Bij een van de winkeltjes is een vrouw druk in de weer met het maken van argan olie. Het gewone leven gaat hier z'n gang en het is heerlijk om hierdoor te lopen en veel gemoedelijker dan in Marrakech.

Haaks op de centrale hoofdstraat bevinden zich enkele smalle, rechte, zijstraten. Dit brengt toch enige structuur in de wirwar van kleine straatjes waaruit de medina bestaat. Je kan er heerlijk ronddwalen, maar echt verdwalen zoals in Fes of Marrakech zit er niet in. Uiteindelijk kom je wel weer op de lange hoofdstraat terecht. Toch maakt dat het zeker niet minder leuk om in deze medina te ontdekken.

We verbleven bij Atlantic Hostel, wat een ontzettend goede keuze bleek te zijn. Eerlijk gezegd, de accommodatie kan een hoop onderhoud en opknapwerk gebruiken, maar de kamers en douches waren proper. Wat de hostel zo geweldig maak is de rooftop bar met chill-out zone waar een zeer aangename sfeer hangt. Ook het uitzicht over de medina is werkelijk prachtig bij zonsondergang.

In de vissershaven is het een drukte van jewelste wanneer de vangst aan land wordt gehaald. Op verschillende plekken wordt de verse vis gefileerd en indien gewenst kan je hem laten klaarmaken in een restaurantje vlakbij. Naast sardienen en tonijn zien we ook haai en inktvis liggen. De talloos aanwezige meeuwen grijpen iedere kans om alle resten op de grond op te ruimen. Een deel van de vis gaat naar de koelwagens die aan de kade klaarstaan, de rest gaan naar de vismarkt in de medina, of naar de kraampjes op straat. Ik verbaas me over de hoeveelheid vis die er 's avonds nog bij die kraampjes ligt, zonder ijs. Gebruiken ze dit de volgende dag nog? Wordt er zoveel over-bevist? In ieder geval, als je ergens in Marokko vis wil eten, doe het dan hier! Maar let wel een beetje op waar je hem koopt.

Tajines & Muntthee

De Marokkaanse keuken is vooral bekend voor de overheerlijke tajines, die ik wel dagelijks kan eten. Mijn missie om iedere soort tajine te eten lijkt deze vakantie weer geslaagd te zijn. Tajine met rundvlees, kip citroen, gehaktballetjes en eieren, vis, kip friet en noem maar op. Geen enkele was teleurstellend, de ene beter dan de andere. Wat is het toch heerlijk vertoeven in Marokko!

Aftermovie

Praktisch:

Vlucht naar Marokko:

Via www.kiwi.com zochten we voor goedkope vluchten naar Marokko. We kozen voor aankomst in Marrakech en vertrek in Essaouira, maar er zijn tal van vluchten naar andere Marokkaanse steden zoals Fes, Rabat ...

Vervoer van Marrakech Airport naar de Medina:

De taxi's aan de luchthaven hanteren een tarief van ruim 15€ voor een rit naar de Medina. Wanneer je een stukje verderop wandelt zal je al taxi's aan goedkopere prijzen vinden. Er is echter ook een airport shuttle bus (Bus 19 van Alsa) van Marrakech Menara Airport naar de Medina. Deze bus kost 3€ of 30dirham per persoon en vertrekt vanaf de overkant van de parking van de luchthaven.

Bus van Marrakech naar Essaouira:

Zowel CTM bus als Supratours rijden tussen Marrakech en Essaouira.

Accommodatie: 

In Marrakech: Riad Sindi Sud
In Essaouira: Atlantic Hostel

 

 

 

Leave a comment