Roadtrip naar Dinant & Namur

Het was werkelijk een prachtige dag voor een roadtripje door de provincie Namen. Onze eerste stop was het pitoreske Chateau de Crûpet, ook wel Kasteel Carondelet genoemd. Het kasteeltje werd vermoedelijk al voor de 13e eeuw gebouwd en bestond hoofdzakelijk uit een donjon die omringd was met een slotgracht. In de 16e eeuw werd de uitspringende bovenverdieping met piramidevormig dak toegevoegd.

DSC_1958

 

Onderweg naar de volgende bestemming zagen we nog een kasteel, dus werd de auto snel aan de kant gezet om enkele foto’s te maken. De ligging van dit kasteel is werkelijk prachtig.

Nog héél even en het is echt lente

 

De regio staat bekend om de vele steengroeves. We maakten een kleine tussenstop bij een dagbouwgroeve waar men een zeer opmerkelijke ontginningswijze heeft toegepast:

Vervolgens reden we verder richting Dinant tot in Bouvignes-Sur-Meuse. Bovenop de rotswanden ligt hier namelijk de Ruine du Château de Crèvecœur. Deze kasteelruïne vind z’n oorsprong aan het eind van de 11e eeuw en werd verwoest in 1554 door de franse soldaten van koning Hendrik II. In de strijd tegen Hendrik II zouden drie ridders, waaronder de heldhaftige Pierre Harroy, het kasteel tot het uiterste verdedigd hebben, wetende dat hun echtgenoten in de burchttoren angstig toekeken. Maar de drie helden sneuvelden in de strijd. Daarop grepen hun dappere vrouwen zelf naar de wapens en wierpen zich met de moed der wanhoop in de strijd. Maar het was tevergeefs. Toen zij zagen dat alles verloren was verschansten deDames van Crèvecoeur zich in de burchttoren. Zij trokken lange, witte gewaden aan, klommen op de borstwering, en sprongen hand in hand en zonder verpinken naar beneden.

Op onderstaande foto zien we hoe het zonlicht door de wolken prikt om de kasteelruïne te belichten terwijl de vallei aan de overkant in de schaduw gehuld is. Ik heb dan ook enkele minuten moeten wachten tot het licht net goed was om deze foto te kunnen maken.

We kwamen natuurlijk niet alleen voor de kasteelruïne naar hier, maar ook om even te genieten van het mooie uitzicht op de vallei:

 

Vanop het uitkijkpunt was de kerk en Citadel van Dinant al zichtbaar.  De verwachtte toeristische drukte in het stadje viel gelukkig goed mee. Ik was er in november vorig jaar nog een avondje wezen fotograferen (klik hier voor de blogpost). Met het prachtige weer kon ik eindelijk ook eens overdag wat foto’s maken in het stadje. Helaas stonden de groene kraanwagen en werfketen waar ik me in november al aan stoorde er nog steeds.

Dinant is de geboortestad van Adolphe Sax, uitvinder van de Saxofoon. En dat is ook duidelijk te zien in het stadje

Tegen de avond vertrokken we richting Namur om wat te eten en vervolgens nog wat avondfoto’s te maken vanaf de Citadel

One thought on Roadtrip naar Dinant & Namur

Leave a comment