Oogst van de week 3: Libellen en pantserjuffers

De “oogst van de week” begint langzaamaan een vast terugkerend item te worden. Deze week heb ik wel de term “Macrofotografie” uit de titel moeten halen, want niet alle foto’s zijn gemaakt met een macrolens. Laten we eerst beginnen met de foto’s die wél met de macrolens gemaakt zijn. De wind van de afgelopen dagen was niet ideaal voor insecten-fotografie, maar onderstaande sprinkhaan in het hoge gras levert wel een mooi beeld op.

Zuringrandwants

Deze week ben ik ook weer verder op zoek gegaan naar nieuwe soorten libellen en waterjuffers om te fotograferen. Zo vond ik een gebied waar zich tal van grote libellen en waterjuffers bevinden, waaronder onderstaande Pantserjuffers. Van de determinatie ben ik nog niet zeker. Mogelijk gaat het om de zeldzame Tangpantserjuffer, maar het zou ook om de Tengere pantserjuffer kunnen gaan.

Pansterjuffer 

Pantserjuffer

De echte libellen laten zich overdag niet zo dicht benaderen als de waterjuffers. Het extra bereik van een tele-lens is dus handig om ze overdag te kunnen vastleggen op beeld.

 

In de eerste “Oogst van de Week” toonde ik al foto’s van het opmerkelijke paringsgedrag van de libellen en waterjuffers. Nu kreeg ik opnieuw de kans om een koppeltje in tandem positie te fotograferen. Dit keer koos ik ervoor om de telelens te gebruiken, omdat ik toch niet dichterbij kon komen dan de minimale scherpstel-afstand van de telelens. Het verschil tussen 90mm en 200mm is duidelijk merkbaar in de achtergrond (DOF). Qua scherpte prefereer ik toch de macrolens, al is het door de beperktere scherptediepte moeilijker om het gehele koppeltje scherp te krijgen.

Lantaarntje in tandem positie

Maar de échte reden waarom ik met de zwaardere 70-200mm telelens aan het zeulen was, is omdat ik ei-afzettende waterjuffers wou fotograferen. De kleine roodoogjuffers is een van de soorten waarbij het mannetje tijdens de ei-afzetting in tandempositie blijft. Dit doen ze om te voorkomen dat het vrouwtje alsnog door een ander mannetje bevrucht wordt na de paring. Tijdens de ei-afzetting duwen ze het vrouwtje onder water en soms gaan ze zelf ook volledig mee onder water.

Leave a comment