Marokko Deel 2: Ouarzazate

Na 2 overnachtingen in Marrakech vonden we dat het tijd werd om door te reizen. Als volgende bestemming kozen we voor Ouarzazate, het Hollywood van Marokko. De stad is namelijk bekend omwille van de grootste filmstudio ter wereld, Atlas Studio’s, waar talloze bekende films zijn opgenomen. Wij wilden er naartoe omwille van de prachtige Kasbah’s en landschappen die in de omgeving te vinden waren, en omdat het een goed startpunt was voor een excursie richting de Sahara.

Vanuit Marrakech reisden we met de CTM bus naar Ouarzazate, waar we tegen zonsondergang arriveerden. Op het marktplein raakten we meteen aan de praat met een Nederlandstalige Marokkaan die ons vertelde dat er omwille van de nasleep van het offerfeest het leven zo’n beetje stil ligt en er de komende dagen weinig open zal zijn. We kregen meteen een overnachtingsplek aangeboden, waarvoor we vriendelijk weigerden, alsook een aantal telefoonnummers van zijn vrienden / familie, mochten we iets nodig hebben. We nestelden ons bij het enige restaurantje dat open was en bestelden een spaghetti, zowat het enige wat nog beschikbaar was volgens het jonge meisje dat ons bediende. Hooguit 12 jaar zal ze geweest zijn, maar ze gedroeg zich volwassener als menig 20er die hier in de horeca werkt. We aten onze lauwe, smaakloze spaghetti op met zicht op de spelende kinderen op het plein en verbaasden ons erover dat de kinderen hier niet zo’n verwende nesten zijn als bij ons en veel volwassener en socialer zijn. Enkele jonge meisjes kwamen langs om een babbeltje te maken en nodigden ons meermaals uit om ons voor te stellen aan hun familie. Nadat het donker werd en onze magen weer gevuld waren wandelden we eindelijk verder naar het hotel. 

Als verblijfplaats in Ouarzazate kozen we voor Hotel Le Malmeraie dat ons prima bevallen is. Zeker het zwembad was een verademing met die hitte en een uitstekend tijdsverdrijf aangezien er weinig te beleven viel door de feesten.

Bij Kasbah Taourirt vond een (gratis) zomerfestival plaats. Hierdoor konden we helaas de Kasbah zelf niet bezoeken, maar wel mee genieten van een typisch Marokkaans feest.

Op het zomerfeest na leek het leven in Ouarzazate zo goed als stil te liggen. We kwamen overigens ook opvallend weinig toeristen tegen, op enkele nederlandstalige marokkanen na. Hierdoor bleek het ook haast onmogelijk om een taxi te vinden die ons naar de kasbah’s te brengen buiten Ouarzazate. Er waren zowieso al weinig taxi’s te vinden en degenen die wel reden vroegen ofwel belachelijk hoge prijzen waar niet op af te dingen viel, ofwel stuurden ze ons van het kastje naar de muur. Uiteindelijk besloten we te wachten op de lokale bus, die ons naar een Kasbah buiten de stad zou brengen.

Het bezoek aan de Kasbah bleek een teleurstelling. De dag voordien was er een huwelijksfeest geweest waardoor er overal rotzooi lag en met druk in de weer was dit op te ruimen. De gids die met ons mee liep werd wat de handtastelijk en de oude gedeeltes waren uiterst smerig waar ze gewoon hun afval neergooien. Jammer dat ze zo omgaan met een monument.

Tijd om de andere, veel mooiere kasbah’s in de regio te bezoeken was er niet. Na enkele dagen in ouarzazate werden we ongedurig en besloten we uit te zoeken hoe we vanaf hier best verder konden reizen. Hier kwamen onze contacten handig van pas. Wordt vervolgd…

One thought on Marokko Deel 2: Ouarzazate

Leave a comment