Macrofotografie: Oogst van de Week 2

Net zoals vorige week ben ik deze week weer veel gaan wandelen met de macrolens. Normaal ben ik gewend om een zware rugzak mee te dragen, dus het is wel lekker bevrijdend wandelen met alleen de camera in de hand (bevestigd op een monopod). Deze week heb ik me proberen te focussen op licht, scherptediepte en compositie. Tevens heb ik enkele nieuwe natuurgebieden verkend waar ik enkele leuke waarnemingen heb gedaan, maar de mooiste foto’s van deze week maakte ik toch weer langs mijn vertrouwde plekje.

Groene Schildwants
Bloemvlieg

Geel Soldaatje

Van de talloze Waterjuffers die ik de voorbije week gefotografeerd heb, is onderstaande Azuurwaterjuffer toch wel mijn absolute favoriet

Azuurwaterjuffer

Maar behalve het fotografische aspect ben ik, als natuurliefhebber, ook gaan kijken hoeveel verschillende insectensoorten ik nou kan vinden. Dit zijn dus eerder ‘waarnemingen’. Omdat ik niet altijd zeker ben welk insect ik nou op foto heb, gebruik ik de automatische soortherkenningssoftware op www.waarnemingen.be . Hier kan je je waarnemingen ook registreren en bijhouden welke soorten je al gespot hebt. Ik moet toegeven, het werkt het verslavend. Het is als een soort van Pokémon Go voor dieren en planten, maar dan op een verantwoorde manier. De waarnemingen en vindplaatsen van zeldzame soorten worden niet openbaar gedeeld, maar deze informatie wordt wel gebruikt door natuurbeheerorganisaties. De automatische soortenherkenningssoftware bestaat overigens ook als app, nl “ObsIdentify”.

Die ‘waarnemingen’ zorgen voor een extra motivatie om diverse dieren en planten die je tegenkomt op beeld vast te leggen. Of om op zoek te gaan naar een specifieke soort, zoals de Bosbeekjuffer. Ik ben blij dat ik ze eindelijk op foto heb kunnen vastleggen,

Bosbeekjuffer
Bosbeekjuffer

Langs de zonnige bermen, waar de berenklauw opschiet, zijn tal van pyjamaschildwantsen zichtbaar. Deze houden er een aparte paringsmethode op na, waarbij ze lange tijd stil zitten, met het achterwerk tegen elkaar gedrukt.

Pyjamashildwants
Pyjamaschildwants

Het hoeven niet altijd beestjes te zijn. De lage avondzon gecombineerd met de fragiliteit van de klaprozen is een tafereel dat ook ik niet kan weerstaan om te fotograferen.

Leave a comment