Doorheen het Vlaamse platteland vind men zogenaamde “Holle Wegen”. Dit zijn eeuwenoude paden, die vaak in de middeleeuwen ontstonden. Door het veelvuldig passeren van paard en kar wordt de bodem losgewoeld. Na een stevige regenbui spoelt dan de losgekomen aarde en gesteente van de helling naar beneden waardoor de wegen langzaam maar zeker uitslijten. Holle wegen vormen belangrijk onderdeel van het landschap omwille van hun historie maar ook hun belangrijke ecologische waarde. Niet alleen vormen ze een unieke biotoop voor planten en insecten, maar ook vossen en dassen maken dankbaar gebruik van de holle wegen om hun hol of burcht te graven.
De diepste holle weg van Vlaanderen bevindt zich te Loksbergen en is maar liefst 12m diep. Door erosie is hier de onderliggende ijzerstandsteen komen bloot te liggen. Dit roestbruine gesteente is kenmerkend voor de Demervallei en werd reeds in de middeleeuwen gebruikt als bouwsteen tal van grote en kleine bouwwerken. Op plaatsen waar die ijzerzandsteen makkelijk te bereiken was, ging men de heuvel afgraven om bouwsteen te ontginnen. Hetzelfde gebeurde in sommige holle wegen zoals deze hier in Loksbergen. Langs de randen van de uitgesleten geul werden blokken ijzerzandsteen gekapt, om vervolgens naar een nabijgelegen bouwwerf getransporteerd te worden, hoogstwaarschijnlijk ergens in Diest.
Door het gebied lopen 3 verschillende wandelroutes die je doorheen holle wegen naar zacht glooiende heuvelruggen voeren, waar de fruitbomen en wijngaarden momenteel volop in bloei staan. Er zijn 2 verschillende startpunten, met de blauwe lus als “verbindings-lus”. De kortste route start vanaf Museum De Reinvoart. Hier is echter zéér beperkte parking en best parkeer je bij de kerk van Loksbergen. Vanaf hier brengt enkel de groene lus je door de diepste holle weg. Vanaf buurthuis Zelk kan je de Oranje route linksom nemen tot het eerste knooppunt waar je de blauwe route doorheen de diepste hole weg volgt. Aan het eind kan je kiezen om linksom de korte groene route te nemen langs de andere holle weg, of rechtsom de langere blauwe route door het veld. Uiteindelijk kom je bij hetzelfde knooppunt waar je de oranje route neemt. Rechts is weer naar het buurthuis, linksom is een extra rondje door het veld.