Lentewandeling door de Vallei van de Zwarte Beek in Zelem en Lummen

Tijdens de zonnige lentedagen van April 2021 maakte ik enkele “corona-wandelingen” in De Vallei van de Zwarte Beek.

De Zwarte Beek ontspringt te Hechtel en stroomt via Beringen, Lummen en Zelem naar Diest daar uit te monden in de Demer. De vallei van de Zwarte Beek behoort tot een van de belangrijkste beekvalleien van Vlaanderen en zelfs West-Europa. Door de ijzerhoudende ondergrond heeft de beek een opvallende roestbruine kleur. De benaming Zwarte Beek, houd mogelijk verband met de turfwinning van het eeuwenoude veen en moeras uit de beekvallei, waardoor de beek vroeger niet roestbruin kleurde maar eerder zwart. Een andere verklaring voor de benaming is dat het mogelijk een verbastering is van een oud-germaanse benaming “Swette” of “Zwette” wat “Grens” zou betekenen. 

Er zijn verschillende startpunten om een wandeling door de Vallei van de Zwarte Beek te maken. Vanaf ieder startpunt kan je kiezen voor enkele lussen variërend qua afstand. Een lange verbindingsroute doorheen de gehele vallei van de zwarte beek ontbreekt aangezien deze door teveel verkaveling zou lopen.

Zelem: Natuurreservaat Zwarte Beek – Bakel

Vanuit de Pastorie te Zelem kan je kiezen voor 4 verschillende wandelroutes tussen de 2 en 8 km. Hou er rekening mee dat de aanlooproute ook 690m is. Vrijwel meteen ontdek je de landelijke kant van Zelem, die vaak verscholen gaat achter de vreselijke lintbebouwing langs de verbindingswegen.

Zicht op de Kerk van Zelem

Een vers geploegd akker en jonge groene blaadjes zorgen voor een typisch landelijk lente-beeld. De typische Vlaamse lintbebouwing verdwijnt bijna aan de horizon.

Eens de de spoorweg bent gepasseerd kom je bij Kasteel Lobos, een oude waterburcht waarvan je helaas weinig ziet omdat het privé terrein is. Vanaf hier starten de 4 wandellussen door de Vallei van de Zwarte Beek te Zelem. Hier maakt het nog niet uit welke route je kiest. Ik besloot om rechtsom te gaan.

De routes volgen door het veld, langs een stukje woonwijk tot rond de visvijver. Uiteindelijk komt de Zwarte beek je langs rechts tegemoet.

Nadat je de zwarte beek bent overgestoken kan je kiezen om linksom de groene route weer terug te volgen, of rechtsom de oranje of blauwe route te volgen.

Lummen: Natuurreservaat Zwarte Beek – Laren

Vanaf de parking bij “Kruidentuin De Theepot”, Ashoekstraat 2 in Lummen, vertrekt een oranje wandelroute van 6.2km door dit natuurgebied. Het eerste deel van de route vond ik aangenaam wandelen, waar je tussen de weilanden en bruine beken doorloopt. Ik moet bekennen dat ik halverwege een afslag heb gemist en de Sint-Lutgardisstraat helemaal tot op het einde heb gevolgd en uiteindelijk vlakbij de snelweg terecht kwam. Zodra je halverwege de route de eerste huizen aan je rechterkant bent gepasseerd, splitst de straat zich in op in een Y-vorm. Hier moet je rechts aanhouden en meteen terug rechts het wandelpad volgen. Een deel van de wandeling overlapt met het fietsroutenetwerk. Helaas heb ik voorlopig dus enkel dat deel gezien.

In de regio is de “Zwarte beek” niet de enige met de typische roestbruine kleur. Zo kleuren ook de Halbeek en andere kleinere zijstromen roestbruin.

Leave a comment