Lapiaz de Loulle: Een uniek karstverschijnsel mét dinosaurussporen

De “Lapiaz de Loulle” is een uniek geologisch verschijnsel in het Franse Jura-gebergte, vlakbij de Frans-Zwitserse grens. Ruim 145-200 miljoen jaar geleden heeft zich hier een kalksteenbank gevormd. Door de jarenlange invloed van zure regen en wind is er hier een unieke karst-vorming ontstaan, die men ook in het Frans een Lapiaz noemt. Even verderop van de Lapiaz de Loulle vinden we ook nog eens diverse dinosaurussporen in de kalksteen.

Wanneer je op het kalklandschap stapt, merk je meteen dat hier een ander klimaat heerst. Het is hier beduidend warmer dan in het voorliggende weiland. De kalksteen rotsen absorberen namelijk de hele dag de warmte van de zon. De talloze hagedissen maken dan ook dankbaar gebruik van die warmte om hun lichaam op te warmen.  Op het kalksteenplateau heerst dan ook een uniek “woestijnklimaat”.

De tussenliggende karst-verschijnselen zijn bijzonder diep uitgesleten in het kalksteenpakket, vaak toch meer dan 1-2 meter. Al het regenwater stroomt hier dan ook meteen naar toe, waardoor het een unieke leefwereld biedt voor tal van varens en andere vochtminnende planten.

Even verderop in het zelfde kalkplateau ontdekten archeologen in 2004 een serie van voetafdrukken in de kalksteen. In de daaropvolgende jaren werden er meer dan 1500 pootafdrukken gevonden. Er zijn 27 verschillende dinosaurussporen die zich hier kruisten. Hun ouderdom wordt geschat op ca 155 miljoen jaar.

“Les Dinosaurs de Loulle” is een kleine toeristische site bestaande uit een parking met een aangelegd verhoogd wandelpad over het kalkmassief. Een aantal van de verschillende sporen is gemarkeerd met gekleurde verf zoals je hieronder kan zien.

 

Leave a comment