In deze blogpost neem ik je mee naar de oudste botanische tuin van België, namelijk de “Hortus Botanicus Lovaniensies”, beter bekend als de Kruidtuin in Leuven. Een botanische tuin is, kort gezegd, een wetenschappelijke plantencollectie. Vaak is een botanische tuin dan ook verbonden aan een universiteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de oudste botanische tuin van België werd opgericht door de oudste universiteit van België en zich in centrum Leuven bevindt.
Op initiatief van rector Henri-Joseph Rega werd in 1738 de “Hotrus Botanicus Lovaniensies” opgericht, op een perceeltje tussen de Dijle en de Voer. Enkele jaren later wordt hier op dit perceel ook het Anatomisch Theater bij gebouwd en kreeg de kruidtuin een nieuwe toegangspoort. Het is misschien een bizarre combinatie om ten midden van een botanische tuin een college te bouwen, waar lijken werden opengesneden voor een volle klas, maar het schetst wel een mooi beeld van de tijdsgeest. De 18e eeuw was dan ook de eeuw van de “Verlichting” die zich kenmerkt met grote ontwikkelingen op vlakken van religie, filosofie, politiek, kunst en in dit geval, de wetenschap.
Al snel werd de kruidtuin te klein en snakte men naar uitbreiding. De Franse revolutie, die vlak voor de eeuwwisseling plaats vond, zorgde er hier letterlijk voor dat religie plaatst maakte voor wetenschap, ook al was het in dit geval een botanische tuin. Vanaf 1792 werden religieuzen namelijk zowat verdreven door de Franse machtshebbers. Tegelijk werden er tal van religieuze gebouwen geconfisqueerd, net zoals het voormalige kapucijnenklooster dat zich aan de overkant van de kruidtuin bevond. De geconfisqueerde gebouwen werden vervolgens weer verkocht aan derden om zo de Franse staatskas te spijzigen. Zo werd het Kapucijnenklooster gesloopt en werd het perceel begin 19e eeuw verkocht aan de Universiteit van Leuven en werd de kruidtuin verhuisd naar de overkant van de straat, waar ze vandaag na ongeveer 200 jaar nog steeds terug te vinden is.
Vandaag de dag is het 2.2hectare grote terrein een kleine oase van rust ten midden van de drukke studentenstad. Je vind er een ruime collectie van kruiden, water en kuipplanten alsook een serrecomplex met subtropische planten.
Het bezoek aan de kruidtuin is gratis.
Voor meer info en voor de openingsuren, zie https://www.visitleuven.be/groen-relax