De Vintgarkloof in Slovenië

De Vintgarkloof

Slovenië

De Vintgarkloof is zonder twijfel de bekendste kloof in heel Slovenië. Gelegen op amper 10km van Lake Bled is dit een absolute must-see voor reizigers die van wandelen en natuur houden. 

Het is de rivier Radovna die hier door de eeuwen heen een imposante kloof heeft uitgesleten. De Vintgarkloof is pas eind 19e eeuw ontdekt door avonturier en burgemeester Jakob Žumer. Die vond het gebied zo indrukwekkend mooi dat hij besloot er paden en houten bruggen aan te leggen om zo anderen te kunnen laten genieten van dit uniek stukje natuur. Inmiddels is de Vintgarkloof uitgegroeid tot een heuse toeristische bestemming. Je zal er dus rekening mee moeten houden dat het er best druk kan zijn, vooral in de zomermaanden. Echter is dat geen reden om dit prachtig stukje natuur links te laten liggen tijdens je reis door Slovenië.

Vanaf de parkeerplaats loop je naar de entree waar je 7€ betaald voor een toegangsticket. In Slovenië zijn er tal van natuurgebieden waar je entree moet betalen. Dit geld wordt geïnvesteerd in natuurbeheer en onderhoud van de paden. De Vintgarkloof zelf is ongeveer slechts anderhalve kilometer lang, maar omdat je zo vaak stopt om te genieten van het landschap, een foto te maken of om tegenliggers te laten passeren, doe je er al snel 45minuten of meer over.

Aan het einde van de kloof bevindt zich de waterval Slap Sum, vlakbij een paviljoentje waar je ook wat kan drinken. De terugwandeling verloopt langs de zelfde route, want zeker niet erg is.

Wij bezochten de Vintgarkloof eind September in de late namiddag, zodat het er minder druk is.

Leave a comment