De verdwenen konijnenpijp

Van deze decennialange ontoegankelijke groeve werd tijdens werkzaamheden onverwacht een metersdiepe luchtschacht aangesneden. Dit was natuurlijk een unieke kans om het aparte landschap van deze mergelgroeve te kunnen documenteren. Het gaat hier namelijk om een relatief jonge groeve, waar men met een speciale zaagmachine kleine mergelblokjes uit zaagde. Enige tijd na ons bezoek is de metershoge luchtschacht volledig volgestort met tonnen grind en vuursteen waardoor het onmogelijk is om deze groeve nog te betreden. Niet alleen zijn we een van de zeer weinige bezoekers van deze groeve, maar wellicht de laatste ooit.

Hieronder zien we de smalle “konijnenpijp” die eerst een kleine S-bocht maakt alvorens enkele meter loodrecht naar beneden te gaan.

Met behulp van een touw en speleo ladder daalden we af naar beneden. De puinkegel onder de schacht komt nu helemaal tot tegen het plafond en ook de metershoge schacht zelf is helemaal volgestort. Meteen valt op hoe klein de blokjes zijn die hier ontgonnen werden.

Decennia geleden heeft men grote delen van deze groeve volledig opgevuld met een mengsel van beton, ter stabilisatie van de bovenliggende weg. Deze werd op verschillende plekken, via speciaal aangemaakte schachten naar beneden gedumpt. In de zijgang links zien we zo’n volgestorte gang, de muren hangen ook vol van het goedje. Jammer genoeg heeft men geen rekening gehouden met de ondergrondse vochtigheidsgraad, waardoor tijdens ons bezoek, ruim 15 jaar later, nog steeds niet alles is uitgehard.

De groeve werd ook kleinschalig gebruikt als ondergrondse champignonkwekerij. Opvallend zijn de vierkante zakken waarin de champignons gekweekt worden, die afwijken van de traditionele formaten van zakken die we elders aantreffen. Let ook op de vele kleine stalactieten op het plafond.

En tot slot zien we hier een gang waar eerst met de kettingzaag bovenaan grote blokken zijn ontgonnen en later verder uitgediept werd met de speciale blokbreekmachine die in deze groeve ontwikkeld werd.

 

Leave a comment