Carrière de Tailfer, Lustin

Langs de Maas vinden we enkele prachtige rotsmassieven. Tussen Dinant en Namur, ter hoogte van Lustin bevind zich een steengroeve waar in 1955 een record werd gevestigd. Nooit eerder werd er in België (en mogelijk zelfs in heel Europa) zo een groot blok gesteente in zijn geheel ontgonnen.

Het was François Seresia die hier in 1867 hier op deze plek een ontginning startte van marmer. Geologisch gezien is het geen écht marmer, maar een zéér harde kalksteensoort. Het gesteente wordt gezaagd met een draaiende staalkabel, bevestigd op 2 assen, aangedreven door een motor. Water en zand moeten toegevoegd worden aan de zaagsnede zodat het beter schuurt. Desondanks de hardheid van het gesteente is het te gevoelig om met behulp van explosieven te ontginnen.

Het rechterblok werd in 1939 gezaagd. Het is 14 meter lang, 4 meter hoog en 3 meter breed. De ontginning van zo’n groot blok verliep zéér moeizaam en het kostte meerdere pogingen om het blok uiteindelijk los te krijgen.  Op onderstaande foto kan je zien hoe groot dat blok in werkelijkheid is. In het midden zien we een opvallende afdruk in het gesteende, mogelijk afkomstig van een grote boor langs bovenaf.

Deze moeizame poging om zo’n groot blok in 1 stuk te ontginnen kon in 1955 de ambitie niet drukken om het nog eens te proberen, maar dan nog groter. Er wordt gepland om een blok van 15m x 12m x 8m te ontginnen met een totaal gewicht van maar liefst 4.400 ton! Om dit alles tot een goed eind te brengen werd de hulp van een Italiaanse steenkapper uit de witmarmergroeves van Carara ingehuurd. De staalkabel die gebruikt werd om het blok te zagen was 2.7km lang. In de zaagsnede werden 75ton zand gekapt, samen met duizenden liters water om zo genoeg voor genoeg wrijving te zorgen. Met een tempo van 15cm per uur werd dit gigantische blok uiteindelijk succesvol in zijn geheel uitgezaagd. Op 19 september 1955, rond 17u30 werd hier een Belgisch en mogelijk zelfs een Europees record gevestigd.

De ontgonnen marmer werd uiteindelijk onder andere gebruikt in de ondergrondse begraafplaats te Laeken.

Leave a comment