Boomkikkers in Limburg

De Boomkikker stond rond de eeuwwisseling nog op het punt te verdwijnen uit België, maar dankzij de inspanningen van organisaties zoals Natuurpunt is de soort weer aan een opmars bezig en dan vooral in Limburg waar 97% van de populatie leeft. Omdat ze zo fotogeniek zijn én omdat het een typisch Limburgse soort is besloot ik enkele maanden geleden om zelf op zoek te gaan naar de boomkikkers. Sinds Juni ging ik geregeld op stap met de camera in het uitgestrekte natuurgebied waar ze te vinden zijn, maar helaas zonder noemenswaardige resultaten. Mijn kennis over de boomkikker was te beperkt en ik was té trots om info te vragen bij andere mensen. Maar omdat ik ook wel genoot van die lange wandelingen in de natuur gaf ik de moed niet op en uiteindelijk vond ik deze week het leefgebied van een grote groep boomkikkers.

Nu ik ze eindelijk gevonden had spendeerde  ik 2 opeenvolgende namiddagen bij de vindplaats van de boomkikkers en kon ik hun gedrag ook observeren. Bij zonnig weer liggen ze bijna de hele dag te zonnen tussen de doorns van de braamstruiken en er is maar weinig wat ze kan storen. Je ziet ze dan ook heel ontspannen erbij liggen met ingetrokken pootjes. Het felle zonlicht maakt het niet altijd even makkelijk om ze te fotograferen.

Tegen de avond worden de boomkikkers langzaam actief. Maar na al dat zonnebaden duurt het wel even vooralleer ze op gang komen.

Eens ze ontwaakt zijn klimmen de mannen naar de hoogste takken en langzaam aan hoor je ze langs alle kanten kwaken.

Stilaan worden ze allemaal actief en dan pas merk je echt hoe talrijk ze aanwezig zijn.

Een voor een verplaatsen ze zich naar de hoogste doornstruiken om vanaf daar de bomen in te springen. Hierin zijn ze soms best onhandig en het lijkt wel alsof ze soms springen zonder nadenken. Eentje sprong plots op een tak op amper 5cm van mijn hoofd en hing daar vervolgens even onhandig te bengelen aan een blad om me vervolgens even aan te kijken voordat ie op zijn gemak verder de boom in kroop. Op de hoogste doorntakken die het dichts bij de boom groeien is het een drukte van jewelste en wie in de weg zit wordt aan de kant geduwd. 

Ter bescherming van deze prachtige dieren heb ik besloten de vindplaats niet openbaar te maken, zodat de locatie niet overspoeld wordt door fotograferen en andere natuurliefhebbers. Gelieve me dus geen mails te sturen met de vraag naar deze vindplaats.

 

2 thoughts on Boomkikkers in Limburg

Leave a comment