6 dagen in Lissabon

Vlak voor de kerstperiode, tijdens Black Friday, ontdekte ik dat Ryanair een enorme promo-stunt deed. Vanaf  5€ kon je al een ticket boeken naar talloze bestemmingen. Zo’n kans kon ik niet laten liggen en aangezien ik in Januari toch altijd erop uit wil trekken omdat ik genoeg heb van de winter besloot ik mezelf dan maar een spotgoedkope citytrip cadeau te doen naar de zonnigste en goedkoopste bestemming die ertussen stond: Lissabon, Portugal. Na wat telefoontjes vond ik ook nog iemand uit mijn kennissenkring die direct de knoop kon doorhakken om mee te gaan, zodat we binnen de 2 uur nadat ik de promotie zag de tickets al geboekt hadden. Als overnachtingsplek zochten we de goedkoopste hostel met beste reviews uit en kwamen zo terrecht in  7 seas Hostel, waar we een uitstekende 2 persoon kamer hadden voor minder dan 20€ per nacht. Uiteindelijk kostten de vlucht en overnachting ons minder dan 80€ per persoon om 6 dagen te kunnen genieten van de zon in Lissabon.

De stad heeft een zeer aangename indruk op me achter gelaten. Er hangt een aangename sfeer en er zijn opvallend veel creatievelingen van overal die hier in de winter verblijven. Zo zijn we vele getalenteerde straatmuziekanten en artiesten tegengekomen. Opvallend is ook dat de hele stad zowat vol met graffiti staat, maar ze de straten zelf wel schoon houden. Er is wel veel leegstand, maar de meeste gebouwen zijn wel goed afgesloten. Naast creatievelingen en moderne nomaden zijn er ook vele daklozen en bedelaars op straat te vinden. Op de drukkere toeristische spots zijn er wel overal drugsdealers die de toeristen aanspreken om marihuana, hasj of cocaine te verkopen. De politie is aanwezig en is bewust van het probleem, maar kan weinig doen omdat deze straatdealers gewoon oplichters zijn en nep spul verkopen. Gelukkig zijn ze niet zo storend en opdringerig als in Marokko, maar het is gewoon vervelend. Desondanks hebben we geen enkele onaangename ontmoeting gehad, iedereen lijkt hier gewoon relaxed te zijn. De combinatie van dit alles, samen met de prachtige smalle straatjes en de vele trappen maakt voor mij Lissabon echt als een zéér leuke stad, waarin ik ook wel voor langere tijd zou kunnen verblijven.

Tijd voor de foto’s. We beginnen met Praça do Municipio:

Praça do comércio.

Als het 3 dingen zijn die Lissabon typeren dan zijn het de gele gebouwen, gele trams en hopen graffiti. Hieronder enkele foto’s van de Ascensor da Bica, een kabeltram die de steile helling tussen Largo do Calhariz en de Rua de São Paulo op en neer rijdt. De tram werd aangelegd in 1892 en is nu een van een toeristische hotspot. ’s Avonds staan de mensen op straat voor de vele kleine cafétjes biertjes te drinken. Een ritje in de lift kost overigens 3€80 voor een traject van 260m. Wij hebben gewoon dagelijks de trappen op en af gelopen aangezien ons hostel hier vlak bij lag.

De Elevador de Santa Justa is een lift tenmidden van de stad die een snelle verbinding zorgt tussen de Baxia buurt en het Bairro Alto district. De lift dateert uit 1902 en is een van de vele toeristische trekpleisters. Met een openbaar vervoerspas kan je voor 1,45 € op en neer, zonder de 7 Colinas of Viva Viagem vervoerspas kost het 5€ voor een retourtje. Vaak staat er een lange rij te wachten. Even verderop vonden we een gratis lift, die je ook naar bovenbrengt. Bovenop de lift bevind zich een uitzichtspunt met een prachtig zicht over de stad. Het is de 1€50 meer dan waard.

De oude wijk van Alfama is een gebied vol kleine smalle straatjes en talloze trappen, dat meteen een heel ander beeld van de stad geeft.

 

Vanaf Miradouro das Portos do Sol heb je een prachtig uitzicht over dit stadsdeel met zicht op de “taag”.

 

Lissabon telt vele Miradouro’s oftewel uitkijkpunten, die haast allemaal gratis te betreden zijn. Sommigen waren echter wel afgesloten omdat ze deze opnieuw aan het aanleggen waren. Mijn absolute favoriet is toch wel Miradouro da Graça, waar je een prachtig zicht hebt over de stad met de lokale “Golden Gate Bridge” / Ponte 25 de Abril op de achtergrond. Bovendien is er ook nog eens een kleine bar en een terrasje waar we een biertje konden bestellen terwijl we wachtten op het mooiste licht van de dag om deze foto te maken:

Een van de nieuwste toeristische trekpleisters in Lissabon is het MAAT / Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia, dat in 2016 werd geopend.
Campo Pequeno is een prachtig gebouw, maar binnen vinden er minder leuke praktijken plaats, althans toch voor de dierenliefhebbers. Het is namelijk een stierenvechtarena, een sport die in Portugal nog steeds populair is.
Ten Noorden van Lissabon bevind zich de langste brug van Europa, namelijk Ponte Vasco da Gama. De brug die dateert uit 1998 is maar liefst 12 kilometer lang.
Zoals gezegd zit Lissabon vol creatievelingen van overal. Een van de “hipste” plekken to be is ongetwijfeld de LX Factory en Village Underground. Dit is een oude industriezone die omgevormd is tot een gezellig modern gebied met allerlei restaurantjes en winkeltjes. De Village Underground bevind zich op het terrein ernaast.
Tussen al de graffiti en street-art op straat zitten ook veel mooie dingen. Hieronder nog een klein overzichtje van wat leuke streetart die mijn aandacht trok:

3 thoughts on 6 dagen in Lissabon

Leave a comment