logo

Wadi Rum Desert

Wadi Rum

Desert Camp

Helemaal in het zuiden van Jordanië, op 30km van de grens met Saoedi-Arabië en 40km van Akaba, bevindt zich Wadi Rum Village. Dit is de poort naar de Wadi Rum Desert, een gebied dat bewoond wordt door de Bedouin bevolking. Deze Arabische bevolkingsgroep heeft zijn nomadisch bestaan grotendeels achter zich gelaten, maar ze houden nog steeds vast aan hun cultuur en prefereren een leven in de woestijn. Die woestijn kennen ze als hun broekzak van buiten en daar hebben ze hier in Wadi Rum dan ook hun grootste inkomstenbron van gemaakt. Je kan er verblijven in een van de vele tentenkampen in de woestijn en er zijn talloze jeep tours beschikbaar.

Het bezoek aan Wadi Rum begint altijd bij Wadi Rum village, waar je de auto parkeert en je met de 4x4 opgehaald wordt door de kamp-eigenaar. Ons kamp lag 'amper' 6km ver in de woestijn, maar er zijn kampen die veel verder liggen. Wij kozen voor een van de goedkoopste basic tentenkampen, maar er zijn ook luxe tentenkampen aanwezig. Voor ons is een bed, toilet en douche al meer dan genoeg.

Het was al na 22u toen we in ons kamp aankwamen waar we ons bij volle maan verbaasden over de hoeveelheid sterren die er hier te zien zijn..

De wadi rum woestijn is in Februari 's nachts niet de warmste plek op aarde, maar het gezellige avondvuur en de warme donsdekens doen wonderen. Overdag zijn de temperaturen aangenaam en warm genoeg om in t-shirt rond te lopen. Om een stuk van de woestijn te kunnen verkennen gaan we met een van de jongens van het kamp mee op Jeep tour. Meteen wordt me duidelijk dat alles hier veel verder is dan het lijkt en dat je hier totaal niet aan je lot wil overgelaten zijn zonder enige voorbereiding of vervoer.. En al helemaal niet in de zomer! De landschappen echter zijn prachtig wijds en geven een buitenaardse indruk.

We waren de eerste avond, bij volle maan notabene, al onder de indruk over de hoeveelheid sterren er te zien waren. Maar dat was niks in vergelijking met wat we de 2e avond zagen, voordat de maan weer ten hemel verscheen. De melkweg was duidelijk zichtbaar.

Reistips en ervaring

Wie de Wadi Rum Desert wil bezoeken blijft er best 1 tot 2 nachten slapen in een van de vele Bedouin Tentenkampen.
Als je er wat wil zien is het een must om een jeep tour te boeken. Deze kan je regelen bij wadi-rum village, de toegangspoort naar de woestijn. Hier wordt je opgehaald met de 4x4 en naar je kamp gebracht.

Let bij het boeken van je kamp goed op of dit vervoer inbegrepen is in je prijs en spreek op voorhand een bedrag af voor het transport + avondeten + Jeep tour.

Wij boekten een goedkoop kamp dat achteraf belachelijk hoge extra kosten vroeg voor eten en transport. De contactpersoon zat ons ook via whatsapp de hele tijd te pushen om een beslissing te maken, wat echt niet prettig was. Enkele mede-reizigers die afzonderlijk hetzelfde kamp boekten kregen zelfs nog veel duurdere prijzen dan wij voorgeschoteld. We annuleerden de boeking en kozen dan maar voor een ander kamp op aanraden van een andere reiziger. Hier hadden we gelukkig niet het gevoel dat we afgezet werden en konden we ons gehele verblijf zorgeloos genieten.

Dat gezegd zijnde liet de rest van ons bezoek geen wrange nasmaak achter en konden we ten volste genieten van de prachtige omgeving. De temperaturen in Februari vielen waren best zacht tijdens ons bezoek. Het kamp zelf was ook maar voor de helft volgeboekt dus het ging er ook zeer rustig en gemoedelijk aan toe.

Leave a comment